Търсене в сайта

Разходка из улиците на Стария Созопол

Категория: Екскурзии

България, Созопол, Стария град

9708 Публикувано: 17-09-2016 | от Vesso Marinov
Античните разкопки до църквата „Св. св. Кирил и Методий” в Стария Созопол

Стария град на Созопол е едно от любимите ми места за разходка, когато съм на почивка в този Черноморски град. Тесните улички със занаятчийски магазинчета, кафета и ресторанти, старите възрожденски къщи и малки църквички, допринасят за автентичния и мистичен дух на това местенце. „Старинен Созопол” е архитектурен и археологически резерват и заедно с „Старият Несебър”, са едни от най-древните селища по нашите земи. Тук може да видите много автентични възрожденски къщи, обявени за паметници на културата, средновековни църкви и крепостните стени на древния град. Една от главните атракции на „Стария Созопол”, са мощите на св. Йоан Кръстител, които може да видите в църквата „Св. св. Кирил и Методий”.

Църква „Св. св. Кирил и Методий”, Стария Созопол

Разходката ни започва от храм „Св. св. Кирил и Методий” разположен в началото на Стария град. В неговата сграда се намира археологическият музей на Созопол. В него може да се видят антични експонати от VI век. п. н.е.

Група от туристи чака пред църквата „Св. св. Кирил и Методий”

Вървим по улиците на Старинен Созопол и няма как да не ни направят впечатление, магазините предлагащи козметични продукти от българска роза. В тях винаги има какво да си хареса човек, особено ако иска да направи подарък за любим човек.

Магазинчетата с българска роза, са често срещани по българските курорти

Храм "Св. Успение Богородично"

Храм "Св. Успение Богородично" е една от малките църкви, в Стария Созопол. Тя се намира в малък двор, в централната му част. Сградата е почти незабележима, тъй като се намира под нивото на улицата, а високите й дувари я крият от погледите на минувачите. Добре че на главната порта има надпис, иначе човек трудно би разбрал че там има църква. След нея продължаваме обиколката на полуострова, отправяйки се към североизточния му край. Спускайки се по малка уличка към малък плаж, забелязваме друга малка църква. На фона на другите църкви, тя изглежда по скоро като параклис.

Църквата "Св. св. Константин и Елена"

Плажът от североизточната страна на Стария Созопол.

Плажчето е малко и каменисто, но въпреки това на него има хора, препичащи се под топлото слънце. От среща се вижда остров Свети Йоан Кръстител.

Уличките с магазинчета в Стария Созопол

Картинна галерия в стара къща

Вървейки по уличките на Стария град, често може да видите картинни галерии и занаятчийски магазинчета разположени на първия етаж на старите къщи. Типично за архитектурния ансамбъл на Стария Созопол, са къщите на 2 и 3 етажа, построени през XVIII и началото на XIX век. Първият етаж винаги бил предназначен за животните, а 2-ия и 3-ия етаж, жилищни. В момента повечето местни хора са преобразили приземните етажи на своите къщи в магазини или галерии.

Една типична за Стария Созопол къща. Първият етаж от камък, а вторият от дърво.

Още една красива къща в Стария Созопол

Гледка към централния плаж на Созопол от Стария град

Студена биричка след разходката на Стария Созопол

След като направихме обиколка на Стария Созопол, се насладихме на чаша студена бира и красивата гледка от ресторантчето в съседство с разкопките.


Grabon.bg | Грабни оферта с намаление

Популярни дестинации

© BALCON DEL MUNDO. All Rights Reserved